Wat is een heftafel?

Illustratie van een basis heftafel

 

Een heftafel is precies wat de naam al aangeeft. In zijn eenvoudigste vorm is dit een platform of tafel die omhoog of omlaag objecten kan verplaatsen.

De basisonderdelen van een heftafel

Het onderframe

Het basisframe van een heftafel

Het onderframe ondersteunt de rest van de assemblage. Deze moet sterk, stijf en stabiel zijn. In de meeste gevallen is het ontworpen om op de vloer geplaatst te worden maar het kan ook in een put geplaatst worden, met wielen of zelfs zwenkwielen uitgevoerd worden. Ook kan deze worden voorzien van een vorkheftruck chassis. De scharen

De scharen van een heftafel

De scharen zorgen voor een verticale beweging en ondersteunen het platform of de bovenkant. De twee schaarbenen zijn met assen verbonden aan de draaipunten en de bovenste en onderste einden. De bovenkant of platform

De bovenkant of het platform van een heftafel

Het platform kan van elke afmeting zijn die overeenkomt met het basisframe en de scharen. Specifiek kan het platform niet kleiner zijn dan de lengte van de scharen of het basisframe. Platformen kunnen wel groter zijn dan de scharen of het basisframe. Platformen kunnen uitgevoerd worden met een verscheidenheid aan opties, zoals transportbanden, draaischijven, tilt topjes of tops uitgerust met klemmen of speciale uitrustingen.  De motorunit

De motorunit van de heftafel

De motorunit (meestal elektrohydraulisch) bestaat uit een elektromotor, hyudraulische pomp, hydraulische tank, hydraulische cilinder, leidingen, kleppen en de elektrische besturing. Wanneer de OMHOOG-knop wordt geactiveerd, wordt vloeistof uit de tank in de cilinders gepompt die ervoor zorgt dat de zuiger en de as bewegen. De zuigerstang is mechanisch gekoppeld aan het scharenstel en stuurt deze aan zodat het platform verhoogt. Een terugslagklep in de hydraulische leiding tussen de pomp en de cilinder voorkomen dat vloeistof terug naar achter stroomt zodat het platform op de gewenste hoogte blijft staan wanneer de OMHOOG-knop is gedeactiveerd. Wanneer de OMLAAG-knop wordt geactiveerd, opent zich een elektromachnetische beneden klep, waardoor vloeistof terug naar het reservoir kan stromen. De motor loopt niet terwijl de lift daalt. Het gewicht van het platform en de zwaartekracht creëren samen een druk in de cilinder die de vloeistof terug dwingt naar het reservoir. Op het daalventiel kan een stroomregelklep gezet worden om de gewenste daalsnelheid in te stellen. Wanneer de OMLAAG-knop is gedeactiveerd sluit de terugslagklep zich waardoor de tafel op de gewenste hoogte blijft staan. De klepregeleing voorkomt dat de tafel zal dalen indien er een stroomstoring zich voordoet. De bedieningsunit

De bedieningsunit van de heftafel

De standaard bedieningsunit is uitgevoerd door middel van drukknoppen of een voetbedieningskast.


Voordelen van heftafels

Vanuit de industrie is een voortdurende behoefte om productiestukken en materialen te tillen. Als medewerkers gevraagd wordt om deze producten te liften zonder behulp van gemotoriseerde apparatuur kan het risico op vermoeidheid en verminderde productiviteit ontstaan. Soms kunnen zelfs serieuze ongelukken voorkomen. Tussen deze twee extremen in staan lichamelijke klachten die verband houden met het continu, repeterend liften van objecten en slechte posities van de rug.

Bekijk hier een overzicht van alle producten van EdmoLift. 

Heftafels zijn de ideale oplossing voor til- en positioneerproblemen om de volgende redenen:  1. Stabiel Platform
  In tegenstelling tot takels en kranen, zorgen heftafels voor een stabiel platform voor het heffen en dalen van materialen. De kans op het per ongeluk laten vallen van producten is aanzienlijk lager en het gevaar van een hangende of bewegende last is geëlimineerd.

 2. Infinite hoogteverstelling
  Een heftafel is ontworpen om soepel omhoog of omlaag te bewegen naar elke gewenste hoogte en om die hoogte te behouden. Ook wanneer er een stroomstoring is.

 3. Veelzijdigheid
  Heftafels kunnen worden voorzien van een breed scala aan opties, zoals transportbanden, kantelplatforms, platforms met speciale fixatie zoals klemmen en automatische positionering apparaten.

 4. Programmeerbare beweging
  Beweging is programmeerbaar en tabellen kunnen worden geïntegreerd in special transportsystemen.

 5. Draagbaarheid
  Heftafels kunnen worden voorzien van draagbare configuraties met behulp van (zwenk)wielen en semi-draagbare configuraties met behulp van een heftruck.

 6. Breed verticaal bereik
  Heftafels kunnen geïnstalleerd worden in een put zodat deze naar het nulpunt of vloerhoogte kan dalen. Dit kan uitgevoerd worden met meerdere scharen voor een hoge hefhoogte. Een andere optie is de laagprofiel heftafel. Vanwege de lage bouwhoogte hebben deze tafels geen put nodig waardoor deze rechtstreeks op de vloer geplaatst kan worden.

 7. Weinig onderhoud
  Heftafels zijn robuust, heavy-duty machines ontworpen om jarenlang een betrouwbare service met een minimum aan onderhoud te verstrekken. Wilt u meer informatie over het onderhoud, plaatsen of repareren van een schaarheftafel/heftafel? Neem dan contact op met Van den Bos Groep, onze leverancier in Nederland en België.